مراحل طراحی سایت شامل موارد متعددی می گردد که در هر مرحله نیاز است یک تیم متخصص بخشی از فرایند طراحی و تولید را به انجام برساند.همچنین نرم افزارهای طراحی وب سایت و تکنولوژی های که می توان برای تولید آن استفاده نمود نیز بسیار گسترده هستند.امروزه زبان های برنامه نویسی و تکنولوژی های مختلفی برای تولید نرم افزار وجود دارد.حتی می توان با استفاده از CMS ها ، طراحی سایت هایی مانند WordPress و Joomla را بدون دانش خاصی تنها با چند کلیک انجام داد. البته شرکت هایی هم هستند که در ازای دریافت مبالغی ، علاوه بر انجام طراحی، برخی تغییرات در این وب سایت ها انجام داده یا مسئولیت پشتیبانی را برعهده می گیرند.
اما بصورت کلی و برای طراحی سایت حرفه ای دو زبان برنامه نویسی ASP.Net و PHP محبوبیت بیشتری دارند که می توانید در مقاله مقایسه طراحی سایت با ASP.Net و PHP می توانید با تفاوت های آنها بیشتر آشنا شوید.
البته برای برنامه نویسی با این دو زبان ، از روش ها و تکنولوژی های مختلفی استفاده می شود که هرکدام مزایای خود دارند.به عنوان مثال جدیدترین و پیشرفته ترین تکنولوژی که از طرف مایکروسافت برای برنامه نویسی و خصوصا برنامه های تحت وب پیشنهاد و ارائه شده ،استفاده از ASP.Net برپایه تکنولوژی MVC می باشد که دارای مزایای بسیار زیادی است.
همه این ها گفته شد تا متوجه شوید طراحی وب سایت حرفه ای و قابل اطمینان، کاری بسیار پیچیده بوده و نیاز به استفاده از مهارت و تخصص افراد زیادی دارد.از این رو تهیه و تنظیم قرداد برای ایجاد اطمینان دوطرفه امری لازم است.هرچه از ابتدای کار، قرداد طراحی وب سایت ، شفاف تر و جامع تر باشد ، مشکلات بعدی کمتر می شود.
یک نمونه قرارداد طراحی سایت لازم است شامل موارد زیر گردد :
از آنجایی که کاربرد اصلی و مهم عقد قرارداد طراحی وب سایت یا هر قرارداد دیگری، ایجاد اطمینان و همچنین ایجاد امکان پیگیری های حقوقی در صورت بروز اختلاف است، رعایت جنبه های قانونی در آن حائز اهمیت است.ضمنا تا حد امکان از عقد قرارداد با اشخاص حقیقی ویا شرکت های ثبت نشده پرهیز کنید چرا که عملا این نوع قراردادها ارزش حقوقی چندانی ندارند.
· قرارداد طراحی وب سایت باید در سربرگ شرکت طراح نوشته شده باشد
· لازم است قرارداد طراحی سایت دارای امضا و مهر شرکت طراح باشد
· در ابتدای قرارداد بصورت شفاف، طرفین قرارداد (خریدار و فروشنده) به همراه مشخصات کامل تعریف و مشخص شده باشد.
· موضوع قرارداد و تکنولوژی و امکانات وب سایتی که قرار است ارائه گردد کامل و با جزییات ذکر شود.
· تعهدات خریدار و فروشنده بصورت دقیق و شفاف توضیح داده شود.
· بندهایی مربوط به فسخ قرارداد،شرایط اضطرار(فورس ماژور) در آن پیش بینی شود.
· نگارش قرارداد طراحی سایت بصورت رسمی و به شکل ماده – بند – تبصره باشد.
ماده اول قرارداد طراحی سایت لازم است به معرفی و مشخص نمودن جایگاه حقوقی طرفین قرارداد اختصاص داده شود تا هنگامی که در بندهای بعدی در مورد هریک از طرفین (خریدار یا فروشنده) صحبت می شود، معنای آن مشخص باشد.
خریدار می تواند یک شخص حقیقی باشد یا حقوقی.
برای خریداران حقیقی ( شخصی) معمولا موارد زیر در قرارداد طراحی وب سایت ذکر می شود:
· نام و نام خانوادگی
· شماره ملی
· شماره تماس ( همراه و ثابت)
· آدرس محل سکونت یا محل کار
برای خریداران حقوقی :
· نام کامل شرکت
· نام کامل مدیرعامل یا نماینده اعلام شده از طرف شرکت
· شماره های تماس شرکت
· آدرس شرکت
به این ترتیب هم جایگاه خریدار و فروشنده مشخص می شود و هم جهت پیگری های بعدی ، آدرس و شماره تماس طرفین در ابتدای قرارداد و در دسترس قرار گرفته است.
قرارداد طراحی وب سایت شامل ارائه یک محصول یا خدمات می گردد که دارای ویژگی های خاصی است.
در این بخش، موضوع قرارداد که همان طراحی وب سایت است تعریف شده و سپس امکانات و ویژگی های مورد توافقی که قرار است در آن بکار گرفته شود ذکر می گردد.
اگر قرارداد شامل ارائه خدمات اضافی نظیر خرید نام دامنه ، سرور اختصاصی و طراحی زبان دوم غیر از فارسی و .. می شود نیز باید در این قسمت مشخص گردد.
بخش بعدی مربوط می شود که مشخص کردن مبلغ فروش محصول تعریف شده در موضوع قرارداد.اگر موضوع قرارداد شامل چندین محصول یا خدمات می گردد بهتر است مبلغ هرکدام بصورت جداگانه ذکر شود.همچنین می توان تخفیف های داده شده را نیز در این قسمت قرارداد طراحی سایت عنوان کرد.
در نهایت لازم است مبلغ نهایی که خریدار باید جهت طراحی سایت پرداخت نماید بصورت عدد و حروف و خوانا مشخص گردد.
اگر پرداخت مبلغ قرارداد طراحی سایت در مراحل و فواصل زمانی مشخصی انجام می گیرد لازم است یک بند دیگر بلافاصله پس از بند مربوط به مبلغ قرارداد با عنوان شرایط پرداخت یا مراحل پرداخت مشخص گردد.
معمولا در قرارداد پروژه های طراحی سایت ، نیمی از مبلغ قرارداد پس امضای قرارداد و نیمی دیگر نیز پس از تحویل وب سایت پرداخت میگردد که البته بنا به شرایط و ویژگی های هر پروژه ممکن است این شرایط متفاوت باشد.
معمولا هر قراردادی شامل تعیین تعهداتی از طرف های امضا کننده می شود.در این قسمت از قرارداد طراحی سایت تعهدات مربوط به هریک از طرفین قرارداد ذکر می گردد. برای مثال می توان برخی از تعهدات بشکب زیر عنوان نمود:
· حداکثر مدت زمانی را فروشنده تعهد می کند طراحی وب سایت را در طی آن به اتمام برساند و تحویل خریدار نماید
· تعهدات مربوط به آموزش ، پشتیبانی و یا بروز رسانی وب سایت از طرف فروشنده
· تعهدات مربوط به اجرای صحیح بند مربوط به مراحل پرداخت از طرف خریدار
این قسمت از قرار داد که بصورت بندهای مجزا و معمولا در پایان قرارداد نوشته می شود مربوط می شود به تعیین شرایطی که موجب به فسخ قرارداد می گردد یا مشخص نمودن میزان غرامت یا جریمه ای که هریک از طرفین در صورت فسخ باید پرداخت نماید.ضمنا بندی نیز میتوان برای شرایط اضطرار در نظر گرفت و در آن شرایط فورس ماژور را تشریح نمود
در انتها نیز تعداد بندهای قرارداد طراحی سایت، تعداد تبصره ها و همچنین تعداد نسخه های قرارداد ذکر می گردد.
بخش آخر نیز مربوط به محل مهر و امضای طرفین قرارداد به همراه ذکر عنوان و نام می باشد.